Vergoeding mindfulness

In het Energiecafé is iedereen welkom!

Welke zorgverzekeraar vergoedt mindfulness?

Eind 2023 in zicht. Het is tijd om na te gaan of de zorgverzekering die je dit jaar hebt, ook bij je wensen van volgend jaar aansluit. Misschien heb je in 2024 behoefte aan vergoeding voor de fysio, orthodontist of zoek je een zorgverzekeraar die een mindfulness training vergoedt.

Het is sowieso zinnig om te kijken wat voor pakketten de zorgverleners volgend jaar aanbieden. Er is best het een en ander gewijzigd en de polissen zijn fors gestegen.

Mocht je in 2024 een mindfulness training willen volgen, dan kan je via de tool op de vergoeding pagina zien  welke voorwaarden en voor welk bedrag de zorgverzekeraar u tegemoetkomt.

Onderstaande gelden als voorwaarden om een vergoeding te krijgen:

  • De trainer moet cat. 1 gecertificeerd zijn en aan een erkende beroepsvereniging verbonden zijn. De vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN) of de Vereniging voor mindfulness (VVM)
  • Het moet gaan om een behandeling, cursus die medisch bedoeld is. Vaak wordt de voorwaarde gesteld dat het om burn-out klachten moet gaan.

Mocht de training niet vergoed worden door de verzekeraar, dan zijn er ook steeds meer werkgevers die willen bijdragen aan de mentale gezondheid van de medewerker3

Zorgverzekeraar

Marie-Claire Helms-Venrooij is erkend als gecertificeerd trainer mindfulness door de (VMBN categorie 1). De kosten voor de trainingen mindfulness (MBSR of MBCT) worden soms wel en soms niet vergoed door de verzekering.

Er zijn wel steeds meer vergoedingen voor VMBN gecertificeerde trainers, maar de voorwaarden verschillen per pakket en verzekering.

Check hieronder je zorgverzekeraar of je een vergoeding Mindfulness krijgt:

Deze vergoeding tool wordt verzorgd door Zorgpremies.nl

Werkgever

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Van de werknemers heeft 1 op de 7 burn-out klachten (mindful2work).  Gezondheidsbevordering is in organisaties een  “hot topic”.  Mindfulness draagt bij aan stressvermindering en dus aan een betere gezondheid.  Vraag bij jouw werkgever na of  hij de training deels of misschien helemaal voor je wil betalen.

Veelgestelde vragen over vergoedingen

Wordt iedere mindfulness trainer vergoed door de zorgverzekeraar?
Nee, de trainer dient gecertificeerd te zijn als categorie 1 trainer. Energiecafe voldoet aan deze certificering.
Vergoedt iedere zorgverzekeraar een mindfulness training?
Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die een mindfulness training vergoeden.
Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?
Neem contact op met je zorgverzekeraar of werkgever om te kijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

"Geld alleen heeft nog niemand rijk gemaakt”

- Romeins filosoof Seneca -