Klusjes rondom het huis

Wat doet dit met je stresslevel?

Afwassen

De afwas doen, de was vouwen, boodschappen doen, in de tuin werken, koken, de ramen lappen en ik kan zo nog wel even doorgaan. Vele mensen beschouwen deze klusjes als een moetje en werken ze gehaast af, of stellen ze uit. Je zou zeggen dat het stresslevel bij het doen van deze “rotklusjes” omhoogschiet, maar niets is minder waar volgens de Florida State University.

Zij voerden een experiment uit waarbij de uitkomst opmerkelijk was. Het doen van vervelende klusjes op dagelijkse basis kan een therapeutische werking hebben en het stressniveau verlagen. Daarbij zou het je ook inspireren.

Maar hoe dan?

Tijdens het experiment liet de Universiteit 51 proefpersonen de afwas doen. De ene helft van de groep kreeg de opdracht om heel bewust af te wassen. Hierbij kregen ze vooraf een tekst te lezen over de zintuigelijke ervaringen tijdens het afwassen. De geur van het sop, de warmte van het water, het geluid van de borstel op het bord en het zien van de vieze borden die langzaamaan schoon worden. De andere groep kreeg vooraf een tekst met afwastips mee en de opdracht het klusje zo snel mogelijk te klaren.

De groep die als opdracht kreeg om bewust af te wassen, voelde zich na het klusje rustiger. Inspiratie nam toe met 25% en ook werden de zenuwen 27% minder. 

Bewust afwassen geeft ruimte om in het nu te zijn. De ervaringen van het moment, zowel zintuigelijk, als gedachten en gevoelens opmerken zonder een oordeel te hebben over “het klusje” wat je doet.

 “Het gaat erom hoe je iets doet en niet wat je doet.”