In het Energiecafé is iedereen welkom!
Werk)stress, ik loop er ook tegen aan. Als zelfstandige neem ik soms te veel werk aan. Daarnaast huist er in mij een perfectionist en stel ik graag opdrachtgevers tevreden. Dan heb ik ook nog drie kinderen, een groot sociaal leven en de wens om fit te blijven. Dit maakt een gezonde privé werkbalans best lastig. Alle ballen in de lucht houden, ik vind het op sommige momenten best pittig.
Gelukkig herken ik de symptomen tijdig. Ik erken ze, neem ze serieus, waardoor ik keuzes kan maken die op dat moment goed voor mij zijn.
Nu blijkt uit gesprekken met vrienden en berichten uit de media dat (werk)stress hot topic is. Ik ben dus niet de enige met deze ervaring. Enerzijds voelt het best lekker dat ik hier niet alleen in sta. Anderzijds gun ik iedereen een leven met zo min mogelijk (werk)stress. Mocht je dan toch stress ervaren, lees dan verder voor tips om te dealen met de stress.
Stress door of in je werksituatie. Dit type stress kan diverse oorzaken hebben. Dit kan komen door prestatiedruk. Dit zijn verwachtingen die jijzelf en je omgeving van je heeft. Deze kunnen in strijd zijn met elkaar. Daarnaast kunnen de hoeveelheid werk, een overmatige vorm van perfectionisme en geen nee kunnen zeggen van invloed zijn op het ervaren van de hoeveelheid werkstress.
Echter hoeft het niet zo te zijn dat stress alleen veroorzaakt wordt door het werk zelf, het kan ook te maken hebben met de privé/werk balans.
Je kan de symptomen van werkstress grofweg opdelen in 4 categorieën; In je hoofd zitten, lichamelijke klachten, psychische problemen en gedrag. Niet iedereen heeft te kampen met dezelfde klachten en je hoeft niet alle klachten te herkennen om stress te ervaren.
In je hoofd zitten:
Lichamelijke klachten:
Emotionele klachten
Gedrag:
De eerste stap is om de symptomen te herkennen. De tweede stap is om deze te onderzoeken en te erkennen. Heel nieuwsgierig en met een vriendelijke houding in tunen. Niet nog harder gaan werken, ervoor weglopen of tot helemaal niks meer komen, maar stoppen, observeren en vervolgens anticiperen op wat nodig is.
Tip 1 Schrijven
Hou een dagboek bij, en kijk wanneer de stress opkomt en welke symptomen je hebt. Op wat voor momenten ervaar je werkstress? Stel jezelf de vragen: Heeft het te maken met gezien worden, het te druk hebben, collega’s die ieder op een eiland leven, of is het werk niet leuk meer?
Tip 2 Praat erover
Het kan helpen om te ventileren bij een dierbaar persoon of bij je werkgever. Erover praten kan helpen om de situatie inzichtelijk te maken of “dingen van je af te praten”, zodat het al voor een deel van je af is gegleden. Het is dan wel fijn als de ander alleen luistert en niet direct met oplossingen komt. Soms kom je er tijdens het gesprek achter dat je teveel werk naar jezelf toetrekt en dat anderen ook dingen van je over kunnen nemen. Soms kan
Tip 3 Pauzes
Ga voor jezelf na, hoe het zit met jouw pauze momenten.
En als je dan ervoor kiest om te pauzeren, ga dan bijvoorbeeld naar buiten voor een wandeling. Een pauze kan ook een kort moment zijn van misschien maar 1 minuut. Zie de tip hieronder.
Tip 4 Ademruimte
Tijdens je werk, zal je wel eens naar het printapparaat lopen, stelt een collega je een vraag of stuur je weleens een email. Neem jezelf voor om bij de overgang van deze activiteiten een ademruimte te nemen. Het is niet eenvoudig, maar wel simpel… Dit klinkt paradoxaal. Wat ik hiermee wil zeggen. Het kost tijd en aandacht en moeite om dit patroon in te bouwen, en als je dan eenmaal dit als vast onderdeel van je leven hebt gemaakt, is het heel simpel. Simpel gezegd, begin ermee.
Tip 5 Plan eigen tijd in je agenda.
En opeens zit je agenda weer vol met afspraken. Zonder dat je het echt door hebt gehad. Zorg dat je iedere dag ruimte voor jezelf inplant. 2 keer een half uur bijvoorbeeld, net wat bij jou past. Me-time is zeer nuttig, want het zorgt ervoor dat je kan opladen en dus weer met frisse energie aan het werk kan gaan.
Tip 6 Wandelen
Buitenlucht doet goed! Zeker wandelen heeft als voordeel dat het stress verlagend werkt. Wanneer je wandelt, daalt het stresshormoon cortisol. Bij voorkeur in de natuur, want daarbij neemt je lijf meer gezonde frisse lucht op wat weer een zuiverend effect op je longen heeft.
Tip 7 Kies voor helpende gedachten
Ga bij jezelf na hoe je omgaat met een situatie van werkstress. Wat voor gedachten zijn er? Vaak zijn er terugkerende gedachtepatronen aanwezig die niet helpend voor je zijn. Bijv. “rampdenken”, “het negatief oordelen” en “het van alles moeten”. Die de situatie alleen nog maar vervelender maken. Op zo’n moment kan je kiezen voor helpende gedachten, zoals “elke stap in de goede richting is er een”, “ik ben goed zoals ik ben”, “goed is goed genoeg”, “ik mag het spannend vinden”. Hierdoor maak je de situatie wat luchtiger en krijgt het meer ruimte.
Tip 8 Volg een mindfulness training
En de laatste tip, volg een mindfulness training. Tijdens deze training komen alle bovenstaande tips aan bod. Het leert je om meer bewust in het leven te staan. Op te merken wat er op de voorgrond is, bijv. een situatie van werkstress. Deze situatie niet bevechten of ervoor weg te lopen maar, leren om er op een “gezonde” manier mee om te gaan. Een ervaringsgerichte en praktische training waarbij je ook merkt dat jij niet de enige bent met werkstress.