Mindfulness voor bedrijven

In het Energiecafé is iedereen welkom!

Een gezonde werknemer

Als organisatie is de gezondheid en welzijn van je werknemer van groot belang. Het Energiecafé kan hieraan bijdragen. Door de te hoge werkdruk, hoge prestatie en creativiteitseisen en door problematieken thuis kan een hoge mate van stress en disbalans ontstaan. Om Burn-out of ander verzuim voor te zijn kan het zeer interessant voor je zijn om te investeren in het welzijn van je werknemer.  Financieel  word je er zeker niet slechter van. Daarnaast zorgt een training voor meer verbinding, innovatie en creativiteit op de werkvloer. 

Een mindful werknemer heeft dus meer voordelen dan alleen stress-reductie en burn-out preventie.

 Wees Welkom in het Energiecafé!

Praktisch

Hoe ga ik te werk

 • Vooraf aan de training vindt een oriënterend en informatief gesprek plaats.
 • Vervolgens kan er gekozen worden voor een workshop mindfulness voor potentiële deelnemers of management/HRafdeling
 • N.a.v. het gesprek zal een voorstel gedaan worden voor een passende mindfulness training voor de organisatie.  Een Mindful2Work training voor werknemers die burn-out klachten vertonen of net herstellende zijn van een burn-out, een mindfulness at the workplace training of de reguliere 8 weekse MBSR variant. 

 

Mindful2Work

Een training die geschikt is voor mensen met burn-out klachten of die herstellende zijn van een burn-out. Maar ook bij het ervaren van stress en een verstoring van de prive/werk balans. 

Om deze reden heeft deze training een vriendelijk en mild karakter. Met ruimte voor dankbaarheid en aandacht voor de deelnemer.

Inhoud training. 

de oefeningen tijdens deze training bestaan uit actief bewegen (wandelen, joggen en stretchen) Dit onderdeel wordt buiten gedaan. Daarnaast zijn yin yoga en meditatie een onderdeel. de oefeningen duren niet langer dan 20 minuten. Een stuk achtergrond en educatie zorgt voor helderheid bijv. op het gebied van onze puppy mind.  

Een belangrijk element in deze training is het opmerken van grenzen en het energiepeil. 

Thema’s:

 1.  Automatische piloot
 2. Het lichaam
 3. Ademhalen
 4. Stress
 5. Omgaan met een moeilijkheid
 6. Zelfzorg
 
 
Praktisch

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 90 minuten. er wordt gevraagd om 15-20 minuten per dag thuis te oefenen. 

de groepsgrootte voor deze training is ideaal tussen de 5 – 8 personen. 

 

Mindfulness@theworkplace

Een laagdrempelige training voor op de werkvloer. De training heeft een zakelijk, luchtig en vlot karakter. 

De training is geschikt voor personeel dat:

 • een veelheid aan stress  ervaart waardoor productiviteit en creativiteit achterblijft. 
 • veel onnodige energie  verliest aan het streven naar perfectie.
 • meer aandacht in zijn leven kan gebruiken.
 • meer vriendelijkheid wil voor zichzelf en ook op werkvloer. 
 • niet meer op de automatische piloot wil functioneren maar meer bewust wil leven.
 

Inhoud training 

De oefeningen die tijdens de training voorbij komen, zijn o.a. een bodyscan,  de 3 staps ademruimte, een stretch oefening en andere oefeningen waarbij je de aandacht richt.  De oefeningen in aandacht zijn max. 15 minuten. Naast het oefenen, is educatie ook een belangrijk onderdeel van de training.  

Thema’s: 

 1. Aandacht focussen, 
 2. Connectie lichaam – geest 
 3. Hoe je het doet en niet wat je doet, 
 4. Je anders verhouden tot gedachten,
 5. Naar het moeilijke toe bewegen,
 6. Intentie ontwikkelen.
 

Praktisch

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1 uur. Er wordt gevraagd om 15 minuten per dag thuis mindfulness te oefenen. 

De groepsgrootte voor deze training varieert tussen de 10- 25 personen.

Wist je dat:

 je op je werk 46,9% van de tijd afgeleid bent. Dus niet in het hier en nu, maar mee op de gedachtentrein. 

Wist je dat:
Op je werk ben je 46,9% van de tijd afgeleid. Dus niet in het hier en nu, maar meegenomen door de gedachtentrein.

MBSR

Deze training is ontwikkeld voor mensen die stress ervaren. Enkele voordelen van de training zijn meer bewustwording, meer vriendelijkheid en inzicht in patronen, bijv. het altijd maar streven.

inhoud training

De oefeningen in aandacht duren maximaal 25 minuten. Je kan denken aan oefeningen zoals een bodyscan, in aandacht lopen, stretchen of zitten. Daarnaast bestaat de training uit het nabespreken van de oefeningen en een stuk educatie.

Thema’s:

 1. Automatische piloot,
 2. In ons hoofd wonen,
 3. Grenzen leren kennen,
 4. Afkeer herkennen,
 5. Stress bewust beantwoorden,
 6. Gedachten,
 7. Zelfzorg
 8. Het geleerde in de praktijk brengen.


Praktisch

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en een stilte middag. Er wordt ook gevraagd om mindfulness thuis te integreren d.m.v. formele en informele beoefening.

De groepsgrootte voor deze training is ideaal tussen de 5 – 10 personen.

Tel uit je winst!

Ik heb in mijn carrière in het bedrijfsleven en het onderwijs in meerdere organisaties en branches gewerkt. Er vielen regelmatig mensen uit. Vaak ook om de reden dat thuis en werk niet in balans was of dat ze te hoge verwachtingen hadden. Zelf ben ik ook hier tegen aan gelopen toen ik bij de Nederlandse loterij werkte. 

“Bij een werknemer met een burnout ben je gemiddeld 9 maanden kwijt. Als je je realiseert dat één verzuimdag gemiddeld € 250 kost, snap je dat je in actie moet komen. Het goede nieuws is dat je verzuim door stress en psychische klachten, zoals depressie deels kunt voorkomen als je de signalen op tijd herkent en aanpakt. ArboNed”

Een mindfulness training voor je personeel is een goede investering.  Bouw aan het welzijn en energie van je personeel en daarmee ook aan de gezondheid van de onderneming. 

Veelgestelde vragen

Kan mindfulness het ziekteverzuim in de organisatie terugbrengen?
De afgelopen decennia is er veelvuldig onderzoek geweest naar de effecten van mindfulness. Honderden studies wezen uit dat mindfulness interventies effectief zijn. Het zorgt voor minder werkstress, meer onderling begrip onder collega's, het ziekteverzuim neemt af. Daarnaast zorgt mindfulness voor meer innovatie, concentratie en creativiteit. Energiecafé denkt graag met je mee.
Wat kan het Energiecafé bieden aan het werkveld?
Het Energiecafé biedt mindfulness aan in de organisatie. Er wordt gekeken naar de wens van de organisatie en de medewerkers. Van een workshop, een 6 weekse Mindful2Work training tot een 8weekse "klassieke" MBSR variant. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen.
Wat zijn de voordelen van mindfulness op de werkvloer?
Door aandacht te trainen ervaar je minder stress, en zal je focus ook verbeteren. Daarnaast krijg je door meer bewustzijn meer ruimte in je hoofd om innovatief te zijn. Door mindfulness word je vriendelijker naar jezelf en de ander, hierdoor zal het ego een minder grote rol gaan spelen op de werkvloer. Door mindful werken te introduceren en meditatie tijd te faciliteren ontstaat er meer ruimte voor verbinding, meer oog voor het grotere geheel en de doelen van de organisatie. De Energie in de organisatie zal stromen.

"You cannot control the results, only your actions.”

- Allan Lokos -