Mindful eten tijdens de feestdagen

In het Energiecafé is iedereen welkom!

De feestdagen

Tijdens de feestdagen kan het lastig zijn om je aan een gezonde leefstijl te houden, vooral als het gaat om eten. Er worden veel lekkere hapjes en maaltijden serveert, wat kan leiden tot overmatig eten. 

In dit artikel zal ik je 6 tips geven om mindful met al dat lekkers om te gaan.

Ik weet nog dat ik als kind enorm uitkeek naar de feestdagen omdat ik dan zoveel lekkers mocht eten. Het begon met een uitgebreid ontbijt. Vervolgens kregen we kerstkransjes uit de boom en dan gingen we naar opa en oma waar we nog meer lekkers kregen.  Al snel daarna gingen we borrelen. Wat kon ik daarvan genieten. Tot slot een diner, dat minimaal 4 gangen was.

Ik kan mij nog steeds enorm verheugen op eten. Ik  geniet van de geur, de opmaak van het bord en de smaaksensaties.  Ik word intens gelukkig van eten. Toch ben ik nu meer bewust van wat goed voor mij is en kan ik mezelf beter beheersen wat het eten betreft. Ook kies ik ervoor om niet de hele dag door te eten en maak ik bewustere keuzes voor het lekkers. Mindful eten helpt mij daarbij. 

Close up Christmas or Thanksgiving dinner table infront of fireplace and xmas tree decorated at home


7 mindful eettips

Onderstaand volgen 7 mindful eettips voor de feestdagen:

  1. Maak bewuste keuzes: Neem de tijd om na te denken over wat je wilt eten voordat je naar het kerstdiner of de feestelijke borrel gaat. Kies gezonde opties, zoals groenten en eiwitrijke hapjes, in plaats van ongezonde snacks.
  2. Let op portiegrootte: Als je tijdens het diner opschept, zorg dan dat je niet direct je hele bord vult. Je kan altijd nog een keer opscheppen.
  3. Neem de tijd om te eten. Door bewust te eten kun je beter luisteren naar je lichaam en voorkomen dat je te veel eet.
  4. Geniet van elke hap: Probeer bewust te zijn van elke hap die je neemt. Proef de smaken en texturen van het eten en laat de hap tijd om te verteren voordat je nog meer eet.
  5. Maak tijd voor beweging: Probeer tijd vrij te maken om te bewegen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of te gaan sporten. Dit kan helpen om de gevolgen van overmatig eten te verminderen.
  6. Als je iets eet dat niet goed voor je is, bijv. een groot stuk taart, geniet er dan van en gun jezelf dat moment. In plaats achteraf je hierover te beklagen.
  7. Spreek met elkaar af om de eerste paar happen in stilte te eten. En als je dat ongemakkelijk vindt, richt je aandacht op 1 ding. Op het gesprek aan tafel of op het eten.   

 

Ik wens je hele fijne feestdagen en eet smakelijk!

shape2

“Er is slechts 1 ding die een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.”

- Paul Coulho -