Wat is Mindfulness?

In het Energiecafé is iedereen welkom!

Mindfulness

Mindfulness is simpel gezegd aandacht. Een houding en een vaardigheid die je leert om waar te nemen zonder oordeel en zonder direct te reageren. Een groot deel van de mensen zit in een rollercoaster een sneltrein die nauwelijks stopt. Ze hebben weinig aandacht voor wat zich nu afspeelt, ze zijn in gedachten over de toekomst, het verleden. Bij mindfulness laat je deze gedachten en gevoelens los. Je brengt de aandacht in het huidige moment. 

Hierdoor word je opmerkzaam, kan je bewust worden van patronen, terugkerende gedachten en gevoelens en gedrag en vervolgens kiezen voor effectievere gewoonten en gedragingen. 

Mindful zijn wordt vaak gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen’ (Kabat-Zinn. 1991).

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme. In de jaren ’70 heeft Jon Kabat-Zinn een training ontwikkelt voor chronisch zieke patiënten. Hij wilde hen inzicht geven in het verdriet, pijn en ongemak. de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) hielp de deelnemers om op een andere manier om te gaan met hun klachten, vriendelijker. Ze kregen meer energie en hadden minder fysieke klachten. De training is vervolgens doorontwikkeld en nu geschikt voor vrijwel iedereen. Het dagelijks leven brengt immers ook pijn en lijden met zich mee. 

Duurzaam positief

Uit al zeker 35 jaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness duurzame positieve effecten heeft op ons brein en gedrag. Hiermee heeft het ook een positief effect op onze omgeving. Het zelfbewustzijn wordt vergroot. Stress, angst en burn-out klachten verminderen. Daarnaast zijn er nog vele andere effecten, waaronder het vergroten van de creativiteit en innovativiteit, meer dankbaarheid en een verbeterde concentratie. 

Mindfulness heeft training nodig. Een structurele training van de hersenen door meditatie, bewegingsoefeningen en aandacht in het dagelijks leven.

Energiecafé kan je helpen om meer mindful in het leven te staan.

Oefening in dankbaarheid

Noem 4 dingen per dag waar je dankbaar voor bent. Sta hier bij stil. Herhaal ze voor jezelf en realiseer wat er gebeurt. Wat merk je aan gedachten, emoties en je lichaam op als je hier bewust bij stil staat? 

hart