Op retraite in Nederland

Geen telefoon en niet praten

Er wordt mij regelmatig door mensen in mijn omgeving gevraagd…. “Ga jij op stilte retraite, niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, en dus ook geen contact met je gezin? “Hoezo doe je dat en heb je daar tijd voor?” en dan meteen erachter aan, “Ik zou dat nooit kunnen”. In hun toon hoor ik nieuwsgierigheid en daarom heb ik besloten om er een artikel aan te wijden.

Daarnaast  heb ik de afgelopen jaren de vraag naar retraites groter zien worden en het aanbod wordt steeds groter, waardoor het soms lastig is om een keus te maken voor een geschikte retraite voor jou.

 

In dit artikel:

  • Wat is een retraite?
  • Welke retraite past bij mij?
  • Mijn ervaring met vipassana retraite.
  • Websites waar je retraites kan vinden.

 

Wat is een retraite? 

Een retraite betekent letterlijk jezelf terugtrekken om te reflecteren of mediteren. Een pas op de plaats, waarbij je uit de dagelijkse “sleur” stapt. Voor een x aantal dagen verminder je het aantal externe prikkels. Afleidingen zoals werk, telefoon, de mensen om je heen, huishouden en afspraken vallen weg. Hierdoor komt er ruimte om uit de automatische piloot te stappen en de aandacht naar binnen te keren en naar alles wat er op de voorgrond komt, zoals gedachten, emoties en fysieke sensaties. Ook heb je aandacht voor je zintuigen.


Welke retraite past bij mij?

Bij het kiezen van een retraite zijn een aantal factoren belangrijk:

Hoe lang kan/wil je op retraite?

Je hebt retraites van 1 dag en ook van 10 dagen en alles daar tussenin. Als je langer op retraite wil, ben je vaak aangewezen op het buitenland. Als je nog weinig ervaring hebt met meditatie en vooral nieuwsgierig bent naar een retraite ervaring, dan is 1-3 dagen misschien al wel voldoende.

Wat voor retraites zijn er?

Enkele type retraites die je kan onderscheiden zijn yoga retraites, Vipassana (inzicht/mindfulnes) retraites en Zen retraites. Ook bestaan er retraites zonder begeleiding, daarbij trek je je terug in een klooster en volg je daar het ritme van alledag.

Kies je voor een milde of iets striktere variant

De traditionele Vipassana retraite van 10 dagen heeft net als de Zen retraite te maken met een strak programma, dat vaak al om vroeg in de ochtend om 05.00u start en laat in de avond stopt. 2 maaltijden per dag is hierbij ook niet ongewoon. Ook hebben ze overeenkomstig dat loop en zit meditatie met elkaar afgewisseld wordt.

Er zijn ook Vipassana retraites die 6 dagen of korter duren en die een milder karakter hebben. Vaak zit er dan ook yoga in het programma en krijg je 3 maaltijden. Daarnaast zit er in het programma ook tijd die je zelf vrij mag besteden. Wel wordt hierbij afgeraden om te lezen en schrijven of dingen te doen waarbij je bij jezelf vandaan gaat.

Deze retraites hanteren stilte. Er zijn wel momenten van uitwisseling, om ervaringen te delen.  

Wie is de retraitebegeleider?

Net als bij het kiezen van een werkgever of een partner is het ook belangrijk dat de retraite begeleider(s) bij je past. Wanneer je geen klik hebt, is het wellicht lastiger om de retraite tot het eind uit te zitten. Belangrijk bij een retraite is dat je je veilig voelt, anders kom je ook lastiger tot leren. Er zijn leraren die down to earth zijn, leraren die vooral vol zijn van zichzelf, bescheiden leraren en ook die van een grapje tussendoor houden.

Wat kost een retraite?

Dit is afhankelijk van de accommodatie. Vaak kan je kiezen of je op een 1-persoons kamer wil zitten of misschien wel met meerdere personen een kamer wil delen. Dit heeft invloed op de kosten. Wil je basic of luxe?

Daarbij betaal je voor de accommodatie en ook voor de begeleider/leraar. Soms is dat op donatie basis. Ook is het afhankelijk van het aantal dagen dat je er bent.

Gemiddeld genomen kost een retraite 150 euro per dag, inclusief begeleiding, eten en verblijf.

shape2

De Vipassana retraite.

6 daagse mindfulness en mildheid retraite bij Frits Koster en Aukje Rood

De accommodatie

De accommodatie van de retraite was een congrescentrum midden tussen de bossen en de hei.

Het eten was vegetarisch en drie keer per dag. Wat mij altijd opvalt tijdens retraites, dat ik het eten, bijv. een gekookt ei, als vele malen lekkerder ervaar dan thuis. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de beleving anders wordt als je een maaltijd in stilte en met aandacht eet.

Ik had gekozen voor een eenpersoonskamer met toilet en douche. Met een bed en bureau stond de kamer vol, maar het was precies wat ik nodig had. Een vorige retraite moest ik de kamer met iemand delen en dat vond ik toen niet prettig.  Aangezien het al een intense week kan zijn, is het fijn om ook momenten van privacy te hebben.

Wat ook anders was als voorheen was dat in het congrescentrum ook andere groepen aanwezig waren. In het echte leven word je ook gestoord door dingen uit je omgeving. Zo nu ook. Pratende mensen in het restaurant, ik heb dit ervaren als een meerwaarde voor de beoefening.

Mijn ervaring

Onlangs volgde ik een stilte retraite (mindfulness, mildheid en yoga) in Groesbeek. Een retraite die zeker de eerste twee dagen mega weerstand opriep en waarbij ik mij afvroeg wat mij bezield had om te kiezen voor 5 dagen in stilte verblijven.

Ik had geen belangrijke levensvraag, in mediteren had ik geen zin. Van het zitten had ik fysieke klachten gekregen, waardoor ik vooral behoefte had aan een welness uitje. Toch ben ik gebleven.

Einde dag 2 had ik mij opengesteld voor alles wat er ten tonele kwam, zoals gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. En ook bewust van wat er bij mijn zintuigen naar binnen kwam. Ik kon vriendelijkheid en liefde brengen naar de weerstand, waardoor het lijden minder werd en de retraite wat luchtigheid en ruimte kreeg.

En als er dan meer ruimte ontstaat, kan je ook meer ontdekken. Juist ook dingen waarvan je niet verwacht dat ze in je aandachtsveld komen.

Zeker tijdens de wandelingen in de natuur ben ik mooie inzichten tegen gekomen.

Ook heb ik gelachen om mijn patronen en keuzes gemaakt die ik voorheen niet durfde te nemen.

De laatste dag hebben we nog een moment gehad om met de groep uit te wisselen. Om de ervaring te bespreken, zo bijzonder dat ieder zo zijn eigen verhaal heeft. En wat zo bijzonder is tijdens een retraite week, je draagt elkaar en je maakt verbinding met volstrekt vreemden, je praat niet, maar leert elkaar wel kennen.

Mildheid & Compassie

In deze mindfulness retraite (Vipassana) was er een afwisseling van wandel/loop, zitmeditatie & yoga. Ook was tijd om vrij te besteden. Er waren meditaties die begeleid waren en waarbij de begeleider een thema besprak, zoals mildheid, compassie of een ander thema uit de boeddhistische of westerse psychologie. Dan weer waren er meditaties waarbij er 30 of 45 minuten stilte was en waarbij je na het horen van het belletje weer overging tot wandelmeditatie.

Gek om dan na zo’n periode van stilte weer je telefoon aan te zetten. Ik had er geen haast mee. Toen ik besloot om mijn telefoon weer aan te zetten had ik 223 appjes en 189 e-mails. Welcome back in the real world en vooral heel dankbaar voor de retraite. 


Dagprogramma van Vipassana retraite

6.00u ontwaken

6.30u zitmeditatie (facultatief)

7.00u loop/wandelmeditatie (facultatief)

7.30u zitmeditatie (facultatief)

 

8.00u ontbijt en informele meditatie

9.15u mindfulness yoga (begeleiding)

10.00u zitmeditatie (begeleiding)

10.45u loop/wandelmeditatie (begeleiding)

 

11.30u zitmeditatie

12.00u loop/wandelmeditatie

12.30u zitmeditatie

 

13.00u lunch en informele meditatie

 

15.00u loopmeditatie

15.45u zitmeditatie

16.30u loop/wandelmeditatie

17.15u zitmeditatie (met begeleiding)

18.00u diner en informele meditatie.

19.30u loop/wandelmeditatie

19.45u mindfulness yoga (met begeleiding)

20.30u loop/wandelmeditatie

21.00u zitmeditatie

21.30u informele meditatie en rust

Waar je retraites kan vinden?

Er zijn diverse websites waar je retraites kan vinden. Een paar aanraders:

shape2

“Er is slechts 1 ding die een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.”

- Paul Coulho -