Blue Monday

In het Energiecafé is iedereen welkom!

Blue Monday

Blue Monday, de derde maandag van januari, de meest deprimerende dag van het jaar. Er zijn verschillende redenen waarom deze dag als zo somber wordt beschouwd. Een daarvan is het besef dat de winter nog niet afgelopen is. Daarnaast dat de feestdagen voorbij zijn en mensen erachter komen dat de goede voornemens (nog) niet behaald zijn. Reden genoeg om in een dip te geraken als je over weinig mentale weerbaarheid beschikt.

Blue Monday is nooit wetenschappelijk erkent en dus bestaat de kans dat deze dag voor jou niet de meest deprimerende is. Mocht je ergens in het jaar een soort van “Blue Monday” dag of periode ervaren dan is het fijn als je mentaal weerbaar bent.

Om deze deprimerende gevoelens te verminderen, is het belangrijk om realistisch te blijven en te beseffen dat alles komt en gaat. Het leven biedt zowel “goede” als “slechte” momenten. Hier heb je geen controle op. Waar je wel controle over kan hebben is je reactie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, toch kan je dit leren. Het herkennen en erkennen van de deprimerende gevoelens is een eerste stap. Zoals Rumi zegt, “de sombere gedachte, de schaamte, het venijn, ontmoet ze met een glimlach bij de deur en vraag of ze binnen willen treden.”

In plaats van in een automatische reactie te schieten, jezelf vereenzelvigen met de deprimerende gevoelens en wegkwijnen, er juist voor kiezen om aandacht te geven aan de somberheid waardoor ruimte ontstaat. Pas dan kan jij jezelf los zien van de somberheid en er bewust op antwoorden. Keuzes maken die op dat moment helpend zijn, bijv. sporten, kiezen voor een alcoholvrij weekend of een vriend(in) bellen.

Een mindfulnesstraining volgen, levert meer mentale weerbaarheid op. In deze training oefen je met aandacht en krijg je tools om te leren surfen op de golven van het leven.

Tot slot geef ik je nog 5 tips waarmee je direct aan de slag kan gaan.
Begin met een vriendelijke houding naar alles wat ten tonele komt, ook de sombere gevoelens.

  1. Schrijf iedere dag 5 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Vind je dit erg lastig, het feit dat je voeten hebt, kan er al 1 zijn.
  2. Neem ’s ochtends als je opstaat een ademruimte om in te checken bij jezelf hoe je erbij zit (gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties).
  3. Kies voor een gezonde leefstijl. Wow, dat klinkt niet realistisch.
  4. Begin dus klein, door bijv. na 19.00u ’s avonds niet meer te snoepen.
  5. Pak iets op, waar je voorheen blij van werd.
Top view of child drawing sad face. Concept of mental health and blue Monday.

“Er is slechts 1 ding die een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.”

- Paul Coulho -