Mindfulness in het onderwijs

In het Energiecafé is iedereen welkom!

Een gezonde school

Scholen werken steeds vaker aan “een gezonde school”.  Als school vaar je beter bij gezonde energieke kinderen en personeel. Beweging, voeding, mediawijsheid en seksualiteit & relaties zijn punten die steeds vaker aandacht krijgen op scholen. Energiecafé is van mening dat het mentale welzijn hier niet aan mag ontbreken.

Mindfulness draagt bij aan het mentale welzijn. 

Mindfulness voor leerkrachten

Veelheid aan taken, hoge verwachtingen van ouders, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, het ervaren van druk, zijn elementen die bijdragen aan een verontrustend stresslevel en uitval. Door mindfulness leer je accepteren hoe het nu is en krijg je inzicht wat de juiste zelfzorg voor jou kan betekenen. Naast het verbeteren van het mentale welzijn, krijgt de leerkracht ook tools mee om toe te passen in de klas.

Mindfulness tussen 10-18 jaar.

De training is voor kinderen die meer zelfvertrouwen, minder piekergedachten, of meer concentratie kunnen gebruiken. Daarnaast is de training zeer geschikt om kinderen zelfbewust te maken en weerbaar naar het VO te laten gaan. Aan de hand van lessen zoals, luisteren naar je lijf, de piekerfabriek en aardig zijn is leuk wordt mindfulness geïntegreerd in het leven van het kind. 

4.5/5

Marie-Claire had een fijne en duidelijke stem, waardoor ik de meditaties goed kon volgen. Door meditatie kan ik rust vinden in de onrust die ik af en toe in mijn hoofd kan hebben. 

Lisa, 15 jaar
5/5

Ik vond het even stil zijn in mezelf erg relaxed. Ik kon dan even het gevoel van rust ervaren. Even niks hoeven doen. Dit doe ik nu thuis ook zo veel mogelijk voor het slapen gaan.

Busra, 17 jaar
5/5

De gesprekken over gedachten en gevoelens vond ik leuk. Ik vond het prettig dat mijn klasgenoten last hebben van dezelfde dingen. 

 

Melanie, 11 jaar

De "perfecte" docent

In de periode dat ik als docent werkte,  zag ik veel stress en onvrede onder collega’s. leerkrachten zijn vaak perfectionistisch van aard. Ze hebben heel veel passie voor het vak en zijn ontzettend betrokken bij “hun kinderen”.  Aan de ene kant behulpzaam, verantwoordelijk en zorgzaam, allen prachtige kwaliteiten, maar aan de andere kant lastig zelf om hulp vragen en moeite hebben met loslaten.  Ook merkte ik een eilandjes cultuur. Gelukkig wordt dit steeds meer doorbroken door o.a. het observeren in lessen door collega’s.  

Door de steeds minder volgzame ouders en leerlingen, de extra taken en de grote klassen door o.a. het lerarentekort  wordt de werkdruk als hoog ervaren.

De combinatie van een hoge werkdruk en dan ook nog een thuissituatie kan een werk privé disbalans creëren, zeker in combinatie met al die fijne eigenschappen die de leerkracht bezit.  

Ziek door stress

“Van te lang te veel stress kun je ziek worden. 66% van het verzuim in het onderwijs komt door te hoge werkdruk. Een docent zit dan gemiddeld 20 dagen ziek thuis en dat kost een instelling al snel € 6.000 per zieke werknemer, ArboNed”

Op de lange termijn veroorzaakt dit uitval en kost het bakken met geld. Zonde als je weet dat dit voor een groot deel voorkomen kan worden als je preventief werkt aan het welzijn van je personeel. 

Hoe gaan we te werk?

Het Energiecafé staat voor toegankelijk en praktisch. Duidelijke communicatie en korte lijnen. Dienstverlening staat in een hoog vaandel, waardoor het aanbod zoveel mogelijk op maat gemaakt wordt. 

  • Vooraf aan onze samenwerking vindt een oriënterend en informatief gesprek plaats, waarin gekeken wordt naar de specifieke wensen. 
  • N.a.v. het gesprek zal een voorstel gedaan worden voor een mindfulness workshop of een mindfulness training voor leerlingen of personeel. Er is divers aanbod waaruit gekozen kan worden.  
  • Vervolgens plannen we een datum om te starten.   
  •  De training vindt plaats op locatie. 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mindfulness het best introduceren in de school?
Niet iedereen staat te springen bij het horen van het woord mindfulness.Hoe kan je dan het best mindfulness in de school introduceren? Het Energiecafe kan tijdens een studiemiddag of ouderavond een mindfulnessworkshop organiseren. Met praktische voorbeelden, een stuk educatie en oefening kan je zien wat de impact kan zijn voor de school. Vervolgens kan je starten met een mindfulnesstraining voor het personeel die open staat voor mindfulness.
Wat zijn de voordelen van mindfulness in het onderwijs?
Accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan. Door te accepteren en los te laten leer je omgaan met veeleisende ouders en veranderingen in het onderwijs. Verder heeft een leerkracht vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, meestal ten koste van zichzelf. Mindfulness leert wat zelfzorg voor jou kan betekenen. Wat geeft energie en wat kost energie? Tot slot levert mindfulness verbinding op. Door mindfulness op school aan te bieden, creeer je verbinding wat weer bijdraagt aan een gezond schoolklimaat. Contact Energiecafe
Kan mindfulness het ziekteverzuim in de organisatie terugdringen?
De afgelopen decennia is er veelvuldig onderzoek geweest naar de effecten van mindfulness. Honderden studies wijzen uit dat mindfulness interventies effectief zijn. Het zorgt voor minder werkstress, meer onderling begrip onder collega's, het ziekteverzuim neemt af. Daarnaast zorgt mindfulness voor meer innovatie, concentratie en creativiteit. Contact Energiecafe

"If the problem can be solved why worry? If the problem cannot be solved worrying will do you no good."

- Buddha -