Mindfulness in het onderwijs

In het Energiecafé is iedereen welkom!

Een gezonde school

Scholen werken steeds vaker aan “een gezonde school”.  Als school vaar je beter bij gezonde energieke kinderen en personeel. Beweging, voeding, mediawijsheid en seksualiteit en relaties zijn punten die steeds vaker aandacht krijgen op scholen. Energiecafe is van mening dat het mentale welzijn hier niet aan mag ontbreken.

Mindfulness draagt bij aan het mentale welzijn. wij komen graag langs om mindfulness training te geven en kennis te delen.

Mindfulness voor leerkrachten

Veelheid aan taken, hoge verwachtingen van ouders, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, het ervaren van druk, zijn elementen die bijdragen aan een verontrustend stresslevel en uitval. Door mindfulness leer je accepteren hoe het nu is en krijg je inzicht wat de juiste zelfzorg voor jou kan betekenen. Naast het verbeteren van het mentale welzijn, krijgt de leerkracht ook tools mee om toe te passen in de klas.

Mindfulness voor kinderen vanaf groep 7

De training is voor kinderen die meer zelfvertrouwen, minder piekergedachten, of meer concentratie kunnen gebruiken. Daarnaast is de training zeer geschikt om kinderen zelfbewust te maken en weerbaar naar het VO te laten gaan. Aan de hand van lessen zoals, luisteren naar je lijf, de piekerfabriek en aardig zijn is leuk wordt mindfulness geïntegreerd in het leven van het kind. 

4.5/5

Marie-Claire had een fijne en duidelijke stem, waardoor ik de meditaties goed kon volgen. Door meditatie kan ik rust vinden in de onrust die ik af en toe in mijn hoofd kan hebben. 

Lisa, 15 jaar
5/5

Ik vond het even stil zijn in mezelf erg relaxed. Ik kon dan even het gevoel van rust ervaren. Even niks hoeven doen. Dit doe ik nu thuis ook zo veel mogelijk voor het slapen gaan.

Busra, 17 jaar
5/5

De gesprekken over gedachten en gevoelens vond ik leuk. Ik vond het prettig dat mijn klasgenoten last hebben van dezelfde dingen. 

 

Melanie, 11 jaar

De "perfecte" docent

In de periode dat ik als docent werkte,  zag ik veel stress en onvrede onder collega’s. Docenten die perfectie nastreefden, te weinig erkenning kregen voor hun inzet, de werkdruk als zeer hoog ervaarden of te maken hadden met privé-werk disbalans.

Ziek door stress

“Van te lang te veel stress kun je ziek worden. 66% van het verzuim in het onderwijs komt door te hoge werkdruk. Een docent zit dan gemiddeld 20 dagen ziek thuis en dat kost een instelling al snel € 6.000 per zieke werknemer, ArboNed”

Op de lange termijn veroorzaakt dit uitval en kost het bakken met geld. Zonde als je weet dat dit voor een groot deel voorkomen kan worden als je preventief werkt aan het welzijn van je personeel. 

Hoe ga ik te werk

  • Vooraf aan de training vindt een oriënterend en informatief gesprek plaats.
  • Vervolgens kan er gekozen worden voor een workshop mindfulness voor potentiële deelnemers of schoolleiding.
  • N.a.v. het gesprek zal een voorstel gedaan worden voor een passende mindfulness training voor de school.  Een mindfulnesstraining voor de leerlingen en- of voor het personeel. Er is divers aanbod waaruit gekozen kan worden.  
  •  Voor het trainen van het personeel varieert de groepsgrootte. Dit is afhankelijk van de type training (mindful2work of mindfulness@theworkplace). De training vindt plaats op locatie.  Betaling geschiedt vooraf.
  • Voor het trainen van een klas wordt de groep opgesplitst in 2 groepen. 
  • Voor de mindfulness training als naschoolse activiteit gaan we uit van  4 en maximaal 12 leerlingen per groep.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mindfulness het best introduceren in de school?
Niet iedereen staat te springen bij het horen van het woord mindfulness.Hoe kan je dan het best mindfulness in de school introduceren? Het Energiecafe kan tijdens een studiemiddag of ouderavond een mindfulnessworkshop organiseren. Met praktische voorbeelden, een stuk educatie en oefening kan je zien wat de impact kan zijn voor de school. Vervolgens kan je starten met een mindfulnesstraining voor het personeel die open staat voor mindfulness.
Wat zijn de voordelen van mindfulness in het onderwijs?
Accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan. Door te accepteren en los te laten leer je omgaan met veeleisende ouders en veranderingen in het onderwijs. Verder heeft een leerkracht vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, meestal ten koste van zichzelf. Mindfulness leert wat zelfzorg voor jou kan betekenen. Wat geeft energie en wat kost energie? Tot slot levert mindfulness verbinding op. Door mindfulness op school aan te bieden, creeer je verbinding wat weer bijdraagt aan een gezond schoolklimaat. Contact Energiecafe
Kan mindfulness het ziekteverzuim in de organisatie terugdringen?
De afgelopen decennia is er veelvuldig onderzoek geweest naar de effecten van mindfulness. Honderden studies wijzen uit dat mindfulness interventies effectief zijn. Het zorgt voor minder werkstress, meer onderling begrip onder collega's, het ziekteverzuim neemt af. Daarnaast zorgt mindfulness voor meer innovatie, concentratie en creativiteit. Contact Energiecafe

"If the problem can be solved why worry? If the problem cannot be solved worrying will do you no good."

- Buddha -