In het Energiecafé is iedereen welkom!
Als jouw vraag hier niet tussen staat, aarzel niet en neem contact op met het Energiecafé.
Mindfulness is simpel gezegd aandacht. Een houding en een vaardigheid die je leert om waar te nemen zonder oordeel en zonder direct te reageren. Even uit de rollercoaster stappen en bewust zijn in het huidige moment.
Tijdens de training leer je bewust aanwezig te zijn in het hier en nu. Met een vriendelijke houding zonder oordeel beleef je het moment. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar opmerken dat je eet, opmerken dat je doucht. Hoe voelt het? wat ruik je? wat zie je? je zintuigen echt inzetten geeft de ervaring meer kleur.
Bij mindfulness gebruik je niet alleen je zintuigen, Je brengt ook aandacht naar je lijf, je gevoelens en gedachten. Je functioneert niet op de automatische piloot maar bent je bewust van wat er nu op de voorgrond is. Hierdoor leer je patronen herkennen, bewust keuzes te maken en je leert om je niet te laten leiden door gedachten of gevoelens. Je houding verandert als het ware. Mindfulness betekent ook acceptatie. De situatie accepteren zoals hij is. Tuurlijk kan een situatie vervelend zijn, maar extra boos worden omdat je je voelt zoals je je voelt, veroorzaakt alleen maar extra lijden.
Je leert surfen op de golven van het leven.
Tijdens de mindfulness training maak je gebruik van je zintuigen, wat zie je nu, wat hoor je nu. Je leeft niet op de automatische piloot maar hebt bewuste aandacht voor wat er is op dit moment.
Met een vriendelijke houding richt je door meditatie- en beweegoefeningen de aandacht op je lijf, adem, gedachten en gevoelens. Door bewuste aandacht aan je binnenwereld te geven leer je opmerken hoe het nu met je gaat en kan je een keus maken die op dat moment passend is. Je gaat gedachtepatronen herkennen en de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Het niet anders willen, maar loslaten en leren accepteren dat het is zoals het is.
Mindfulness in het Energiecafé is alles behalve zweverig. Juist met beide voeten op de grond. Door mindfulness kom je dichter bij jezelf en leer je omgaan met de uitdagingen in je leven. De training is speciaal gemaakt voor de Westerse mens. Een toegankelijke training waarbij je praktische tools leert toepassen in je “drukke” leven.
Nee, bij mindfulness meditatie in het Energiecafé gaat het er niet om of je in een lotushouding of een kleermakerszit mediteert. Je kan mindfulness oefeningen gewoon zittend op een stoel doen, staand, of in beweging bijv. tijdens het lopen.
Het is vooral belangrijk dat je in een alerte en wakkere houding aanwezig bent. Op zo’n manier kan je het dus altijd en overal toepassen, thuis, tijdens een wandeling en op je werk.
Het is makkelijk toepasbaar in je leven. Het is voor een breed publiek toegankelijk en het is wetenschappelijk bewezen. Wil je hier meer over weten lees dan verder.
Ten eerste omdat mindfulness je leven rijker maakt. Je leert je zintuigen optimaal gebruiken, hoort de vogels fluiten, je voelt het water op je huid tijdens het douchen, het eten krijgt meer smaak en zo zijn er nog veel meer ervaringen die intenser worden als je je zintuigen inzet.
Ten tweede om los te komen van je gedachten en gevoelens, ruimte te creëren. Opmerken waardoor je iedere keer weer wordt meegesleept. Als je op de automatische piloot gaat heb je niet door dat er ondermijnende gedachten zijn, zoals; “Zie je wel dat ik het weer niet goed genoeg doe.” hierdoor kan je in een negatieve spiraal terecht komen. Door de beoefening van mindfulness kan je ervoor kiezen om in deze gedachtestroom mee te gaan of je er van los te maken.
Ten derde leert mindfulness je met een vriendelijke blik kijken naar jezelf en je omgeving. Het leert je om voor dit moment de juiste keuze te maken. Daarnaast draagt mindfulness bij aan zelfzorg. Wat levert deze actie mij onder aan de streep op. Of te wel; “Wat kost energie en wat levert energie op”.
Tot slot wordt je veerkrachtiger en leer je omgaan met het leven zoals het komt. Hierdoor ervaar je minder stress, onrust. Je komt dichter bij jezelf waardoor je zelfkennis en persoonlijkheid zal groeien.
De training zit op zo’n manier in elkaar dat hij voor vrijwel ieder persoon geschikt is. Mocht je onder behandeling zijn van een therapeut is het aan te raden om met hem te overleggen of mindfulness nu voor jou geschikt is.
Ja, als aanvulling op een specialistische behandeling. Het Energiecafe biedt een programma dat afgestemd is op mensen met burn-out klachten. Korte meditaties, beweging, en educatie afgestemd op de doelgroep. Je leert je rust beter vinden, je vergroot je zelfzorg, en je leert je lichaam beter kennen waardoor je grenzen beter kan voelen. Het levert energie op en dat is juist hetgeen je tekort komt.
Echter een burn-out vraagt om een gedegen therapie en een multidisciplinaire aanpak, alleen mindfulness is hierbij niet voldoende.
Als je aan een mindfulness training begint is het belangrijk om te realiseren dat je energieniveau op een bepaald level moet zitten om de training te kunnen volgen. Je kan dit afstemmen met je behandelaar of contact opnemen met het EnergieCafé.
Ja, als aanvulling op een specialistische behandeling. Het Energiecafe biedt een programma dat afgestemd is op mensen met burn-out klachten. Korte meditaties, beweging, en educatie afgestemd op de doelgroep. Je leert je rust beter vinden, je vergroot je zelfzorg, en je leert je lichaam beter kennen waardoor je grenzen beter kan voelen. Het levert energie op en dat is juist hetgeen je tekort komt.
Echter een burn-out vraagt om een gedegen therapie en een multidisciplinaire aanpak, alleen mindfulness is hierbij niet voldoende.
Als je aan een mindfulness training begint is het belangrijk om te realiseren dat je energieniveau op een bepaald level moet zitten om de training te kunnen volgen. Je kan dit afstemmen met je behandelaar of contact opnemen met het EnergieCafé.
Door de vele gedachten, het snel afgeleid zijn en het snelle denken is lange tijd ergens aandacht bij houden meestal een opgave. In het Energiecafé bieden we relatief korte meditaties aan, zodat meditatie behapbaar wordt. Verder is stilzitten tijdens meditatie ook niet voor de “ADHD’er” weggelegd. De training wordt aantrekkelijker gemaakt, door mindful bewegen als een vast onderdeel van de training te maken. Je kan denken aan wandel, jog, yoga en rek- en strek oefeningen.
Welke positieve effecten van een mindfulness training zijn dan interessant voor mensen met ADHD? Van alle positieve effecten van mindfulness, is naast verhoogde concentratie, de afname van impulsief gedrag ook een trigger om een mindfulness training te volgen. Doordat je bewust wordt van eigen gevoel, gedachten en gedrag, kan je impulsief gedrag beter reguleren en zal het ook afnemen.
Dus wees welkom in het EnergieCafé
Nee, in het Energiecafé geven we groepstraining. We vinden de verbinding met anderen essentieel. Daarnaast leer je van elkaars ervaring en kan die ervaring een trigger zijn en inzicht geven. Tenslotte word je bewust van common humanity, iedereen kent pijn en lijden.
Ja, mits je oefent. Om effect te behalen heb je oefening nodig. Je kan het vergelijken met de sportschool. Als je sterkere spieren wil, dan is het ook aan te raden om regelmatig te oefenen in the gym, anders verslapt het.
De aandachtsspier zal ook op regelmatige basis getraind moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat je naar jezelf durft te kijken. Naar binnen durft te gaan. Het kan zijn dat je op de korte termijn geen effect merkt, maar op de langere termijn wel verandering ziet, dat je bijv. flexibeler om gaat met veranderingen. Een kleine kanttekening, als je bijv. een mindfulness training gaat volgen omdat je graag “rust” wil. Hoeft het niet perse zo te zijn dat je de rust ook krijgt. Het kan wel zijn dat je accepteert dat er onrust is. Of dat je bijv. meer vertrouwen krijgt door de training, terwijl dat misschien niet hetgeen is dat je vooraf bedacht had. Als jij kiest voor een mindfulness training, heb je dus grote kans op resultaat. Laat je verrassen, stap er open in en heb aandacht, vertrouwen en geduld.
De kosten voor de training variëren tussen de 160 euro voor kinderen en 500 euro voor organisaties. Voor een overzicht van de kosten kan je kijken bij de training die je wilt volgen of contact opnemen met het Energiecafé.
Kort samengevat; spreekt de website je aan? Wat is het aanbod aan mindfulness trainingen? Is de trainer categorie 1 gecertificeerd? Tot slot heb je een klik met de trainer? Nieuwsgierig naar dit laatste, neem contact op met het Energiecafé
Op een luchtige, vriendelijke, professionele wijze maak je kennis met mindfulness. Met beide benen op de grond wordt je met open armen ontvangen. Niks is gek, iedere ervaring mag er zijn en iedereen is welkom. Met passie voor mindfulness en voor ieder mens, word je enthousiast gemaakt om mindfulness in je leven te integreren. Meer weten? www.energiecafe.nl/ over mij
Mocht je geïnteresseerd zijn om een mindfulness training te volgen bij het Energiecafé, dan kan je contact opnemen, www.energiecafe.nl/contact.
De trainingen die aangeboden worden in het Energiecafé worden altijd (gedeeltelijk) vergoed. door de zorgverzekeraar, door de werkgever of door een tegemoetkoming van het Energiecafé, wil je hier meer over weten. www.energiecafe.nl/vergoedingen
Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die de mindfulness training vergoeden, mits de trainer categorie 1 gecertificeerd is. Voor een overzicht hiervan, zie vergoedingen. Het Energiecafé werkt alleen met trainers die cat. 1 gecertificeerd zijn.
Daarnaast zijn er ook steeds meer werkgevers die willen bijdragen aan de gezondheid van het personeel en tegemoet willen komen in de kosten.
Als je niet in aanmerking komt voor een vergoeding dan vergoedt Energiecafé een deel van de kosten.
Om deze vraag te verduidelijken, gebruiken we het voorbeeld van het kwijt zijn van je sleutels.
Een niet minfdul reactie van iemand die zijn sleutels kwijt is.
Iemand is zijn sleutels kwijt en reageert in een impuls, automatisch. Hij wordt boos op zichzelf, gaat zoeken als een kip zonder kop, de adem schiet omhoog en schouders zijn hoog en kaken staan strak Daarbij komen ook nog gedachten: “Ik ben zo dom” en “Ik kom nu ook nog te laat op het werk”.
Deze persoon reageert op de automatische piloot, zoals hij altijd reageert. volledig in de actiestand en meegesleept door alle gedachten en gevoelens. Hij zal zijn sleutels niet eerder vinden dan iemand die hier op een mindful manier mee omgaat. De reactie is verre van helpend. Na een mindfulness training zou deze persoon waarschijnlijk anders reageren.
Een mindful reactie van iemand die zijn sleutels kwijt is.
Iemand is zijn sleutels kwijt en reageert bewust. Hij merkt gevoelens en gedachten. Hij merkt de neiging op om boos te worden en merkt dat er alweer negatieve gedachten opkomen. Helemaal prima dat deze negatieve gedachten opkomen, Hij ziet ze, maar hij gaat er niet in mee, want hij is niet zijn gedachten. Eerst even ademen, zijn lijf voelen en gedachten en gevoelens voelen en dan pas reageren. Met een vriendelijke houding zonder oordeel. Na een paar seconde merkt hij al verschil, de adem is rustiger, lijf is meer ontspannen en er komen gedachten zoals: “Het is niet handig, maar het heeft geen zin om ook nog eens extra boos te worden”.
In deze laatste mindful reactie hoor je een vriendelijke toon. Er is acceptatie dat hij zijn sleutels kwijt is, het is nu eenmaal zo. Vervolgens maakt hij de keuze om een mindful moment te nemen, en daarna rustig op zoek te gaan naar zijn sleutels.
Ben jij weleens je sleutels kwijt en in welke reactie herken jij jezelf dan? Waar ligt dat aan?